
neodoljiv ukus
Starinski recept za posnu štrudlu koji nema premca: Svaki zalogaj je uživanje, ukus koji vraća u detinjstvo
Savršen slatkiš iz vaše kuhinje za dane posta, ali i van njega
Vreme Velikog posta već uveliko traje i dok se vernici spremaju za najveći hrišćanski praznik Uskrs nije na odmet napraviti neki ukusan dezert i uživati u kolačima koji su posni i preukusni.
Pred vama je recept za posne štrudle. Ovo je starinski, bakini recepti, a kad ga spremite vratiće vas bar dve decenije u prošlost, u vreme kada je cela kuća mirisala na bakine đakonije.
Za ove štrudle ne treba mnogo vremena niti umeća zato prionite na posao.
Posna štrudla sa jabukama
Sastojci:
- 1 pakovanje kvasca
- 2 kašičice šećera
- 300 ml tople vode
- 500 g brašna
- Prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1 kašičica sirćeta
- 6-8 jabuka
- 50 g šećera
- Cimet po ukusu
- 2 kašičice mlevenih oraha (opciono)
- Prstohvat limunove korice
Priprema:
- U toploj vodi rastvoriti kvasac sa šećerom, ostaviti da naraste. U brašno dodati so, ulje i sirće, pa sjediniti sa kvascem. Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti da naraste 1-2 sata.
- Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u tavu. Dodati šećer, cimet, orahe i limunovu koricu, pa kuvati dok jabuke ne omekšaju.
- Testo podeliti na dva dela i razviti dva tanka korica. Na svaku staviti fil od jabuka. Urolati štrudle i staviti ih u pleh obložen papirom za pečenje.
- Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne porumene.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!